2008. november 8., szombat

A munka fogaskerekei

Ki erre az oldalra tevedtel, tudd, ez most mar csak igy lesz: orrba szajba a pszichiatriarol meg a helyi jellegzetessegekröl irok. Celom, h elmeseljem milyen az a munka, amiben valojaban a cimhez huen a "szarnyaim probalgatom", ezert muszaj leirjam egy picit,hogy a sved gyermekpszichiatria milyen reszekböl all, milyen elv szerint dolgoznak itt. Talan unalmas, talan nem.

Egy kisvarosi gy.pszichiatrian vagyok egy jelenleg 10 fös team resze. A megyei pszichiatria egy fogaskereke vagyunk. 3 pszichologus(1gyik en), 3 kurator (kb szocialis munkas), 1 gy.pszichiater, egy apolonö, egy gyogypedagogus es egy titkarnö. 10 nö egyrakason...
Hozzank közvetlen lehetöseg van bejelentkezni, nem kell beutalo, csak felhiv apuka vagy anyuka, es elmondja, mi a baj. Mi felveszunk egy eleg reszletes anamnezist mar telefonon, ezt a következö team ulesen elmondjuk(szerdankent), es hozzunk egy döntest, hogy ez pszichiatriai problemakör-e, es ha nem akkor merre kuldjuk, ill. ha igen, akkor ki viszi majd az esetet.


Gyakoribb problemak: nem hajlando iskolaba menni a gyerek ...aztan emögött mindig 100 féle indok all, ez eleg hamar kiderul. Van az ugynevezett sajat problematika, amikor a gyereknek neuropszichiatriai problemaja van. Ilyen az Autizmus, Asperger szindroma, ADHD stb.... illetve van egy nagy csoport, egy eszrevetlenul maradt reteg, az enyhen ertelmi fogyatekosok retege. Se az iskola, se a szulök nem vettek eszre, h a gyerek valojaban nagyon egyenlötlen részkészségekkel rendelkezik, igy siman jar mar 7dik osztalyba, csak hat valamiert irritalt es konfliktusokba keveredik. Ilyenkor a gyermek pszichiatrira kerul, es mi kell elvegezzuk, ami elöl az iskola homokba dugta a fejet.

Maskor kiderul, hogy a baj az nem is a gyerekkel van, hanem a szocialis környezettel, es meg sorolhatnam.
Sok sajnos az öngyilkossagi kiserlet, az öndestruktiv viselkedes (vágja es karistolja a csuklojat, a bokajat, a bugyivonalat, hogy ne lassa mas). Masok meg nem öndestruktivak, hanem kifele destruktivak: duhkitöresek, impulzivitas es egyeb viselkedeszavarok jellemzik öket.


Harmadik nagy csoport a depressziv es szorongasos csoport. Aztan sokszor minderröl is kiderul, h nem ily egyszeru a dolog, egesz mas all a hatterben, pl a fent emlitett neuropszichiatriai problemak, vagy trauma, ill. sokszor kiderul hogy gyerek-szulö közti kapcsolati problema van.

Amugy eleg nyugis a tempo (a kivulallo szamara), altalaban egy esetet 2 ember visz. Csinalunk nagy kivizsgalasokat, valamint kezeleseket, egyutt dolgozunk az iskolaval, a gyámuggyel, de mindenek elött a csaladdal. Gyerek csak ritkan jar egyeni kezelesre, altalaban a szulökkel egyutt tartjuk az uleseket.

Befekvös reszlegunk itt helyben nincs, csak a 30 km-re levö nagyobb varosban, de csak nagyon akut esetben tartanak bent egy gyereket es vcsak rövis idöre.
Egy nap max 4 esetunk van, altalaban egy eset 45perces. Itt szigoruan 8 orat dolgozunk, plusz ebedidö, tehat 8-16:30ig. Aztan van a korlap-iras, amit nem csipek, amint az kiderulhetett a korabbi irasombol. Minden eset utan leirjuk, miröl volt szo, kulönbözö keresöszavakat hasznalunk, amik alapjan felepitjuk a szöveget, hat persze hogy vert izzadok vele. De milyen jo is, ha megvan, mert bizony az ember egy idö utan kemenyen keverni kezdi, hogy vajh ki mit is mondott, melyik eset melyik is?
Szoval tömenyen es velösen ez a lenyeg.
Következö beszamolom majd igerem, kicsit lazabb lesz :o).
Jo hetveget!

Nincsenek megjegyzések: